Notatka

Granola według granoloholika

Granola według granoloholika

Cześć, mam na imię Weronika i jestem granoloholikem. Granolę, czyli pieczone płatki owsiane z miodem, orzechami i suszonymi owocami mogłabym jeść o każdej porze, z jogurtem, mlekiem, a najlepiej na sucho, prosto ze słoika, jak nikt nie patrzy.

Pewnie robiłabym tak dalej, gdyby nie moja wieczna dieta i chęć ograniczenia cukru, szczególnie ukrytego w produktach spożywczych. A granola, ta kupna, niestety, zawiera go sporo. Nie chcąc się rozstać z ulubionym przysmakiem postanowiłam upiec swoją własna mieszankę i wpakować ją #dosłoika.

Inspirowałam się przepisem z moich wypieków (http://www.mojewypieki.com/przepis/granola). Chciałam mniej więcej zorientować się w proporcjach, zakładając że i tak zrobię po swojemu. To chyba największa przewaga domowej granoli nad kupną (pomijając wszystkie aspekty zdrowotne). Można dodać swoje ulubione składniki, a pominąć te, które zawsze zostają na dnie słoika (u mnie rodzynki).

Przepis na granolę granoloholika nie lubiącego rodzynek

  • 400 gramów płatków owsianych
  • 50 gramów orzechów laskowych
  • 50 gramów płatków migdałowych
  • 50 gramów migdałów
  • 50 gramów słonecznika
  • 50 gramów orzechów włoskich
  • pół szklanki wiórków kokosowych
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 100 gramów żurawiny (lub innych suszonych owoców, mogą być rodzynki, pokrojone w kostkę suszone śliwki, daktyle…)
  • Cynamon do smaku

Zamiast kupować orzechy osobno można też kupić gotową mieszankę, na przykład studencką. Ja korzystałam z mieszanki orzechów i żurawiny. Minus jest taki, że żurawinę czy rodzynki, trzeba z tej mieszanki wybrać przed pieczeniem. Zaletą jest oczywiście cena.

Składniki są, co dalej?

Orzechy potłuc wałkiem (najlepiej w plastikowej torebce przykrytej ściereczką), wymieszać z płatkami owsianymi i rozłożyć na blasze uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Mieszankę orzechów z płatkami polać płynnym miodem (najlepiej łyżką) i ponownie wymieszać (ja wymieszałam ręcznie). Całość posypać płatkami wiórkami kokosowymi i cynamonem. Piec w temperaturze 170 stopni około 40 minut często mieszając. Upieczone płatki są brązowe, mieszamy, aby całość była brązowa, nie tylko wierzchnia warstwa. Upieczone płatki wystudzić, dodać suszone owoce. Owoców nie pieczemy, gdyż po upieczeniu robią się bardzo twarde (sprawdzałam :)). Gotową mieszankę wkładamy do słoika.

Komentarze (3)

  • Rodolfo Carvalho

    Chciałbym spróbować granola upiec, ale wiesz co.... rozwaliło mi piekarnik, rozwaliło... ;-)

    13.02.2016, 17:31:46
  • Alan

    Yum, I love granola ! This looks like a great recipe, thanks !

    15.02.2016, 22:04:50
  • Karolina

    Rodzynki na dnie słoika -skąd ja to znam... Czas zrobić swoją granolę ;)

    16.02.2016, 14:03:47

Zostaw Komentarz